In ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ beschrijft Geert Mak een historische omwenteling. Intussen ook zichtbaar in Rekken, waar beide kerken dit jaar sluiten. Corona haalde nog meer verbindend cement weg, want Eetcafé Rekken bleef 16 diners dicht. Op 6 juli 2021 was met dertig gasten de doorstart. En hoe! Pas na de soep verstomde het bijpraten en kreeg smullen de overhand.

Odink junior: ‘k Heb wal ins slechter egèten!

Marianne Blaauboer gaf in haar voorwoord aan dat er veel gebeurd is sinds februari 2020. Na een minuut stilte hief ze het welkomstdrankje, waarbij ze de diaconie van PKN Rekken dankte voor een collecte-schenking.

Om coronaproof te eten was er een gepaste tafelschikking en het koksteam moest deels thuis aan de slag. De keuken van Den Hof herbergde alleen de hoofdkoks Wolf Volkmann, Marco Tuinstra, en afwashulp Martin Leusink. De rest van het team kreeg toegewezen plaatsen in de koffieruimte.

Het diner startte met Rode Linzensoep, met limoen en munt. Hans Lasonder en Charon Winkelhorst stonden borg voor de bereidingswijze. Over de soep werd divers geoordeeld, van ‘kon warmer’ tot ‘verrassend die munt’ en ‘waarom krijg ik geen extra bordje?’ Tja, wie veel te vertellen heeft tijdens het eten …..praatjes vullen immers geen gaatjes.

Het hoofdgerecht was van Ellen & Henk Weijers, samen met Greet Bouwmeester. Ellen had in de voorbespreking al laten weten dat de ‘Gehaktballetjes met uien en perzik’ hun ruim 40-jarig huwelijk glansrijk hadden doorstaan. Ze had niets teveel gezegd, het gezelschap werd er stil van. In de groene salade vormden aardbeien een sappige verrassing. De rijst plakte, schrijver dezes prefereert een korrel die na het koken licht en luchtig blijft.

Het toetje was een aardbeienfeestje. Op een plak cake hadden Maria Karnebeek en Jaqueline Knappstein zondoorstoofde zomerkoninkjes gedrapeerd, afgedekt met mascarpone crème waarin mintsuiker en stukjes chocolade.

De toegift -koffie of thee- was net als het welkomstdrankje ‘van het huis’. Een vertederend detail was, dat Dieks Odink de tafels afging om een vinger te schudden. In november 2019 vierde hij zijn entree in de kinderwagen. En zo zie je: eten verbindt terwijl de tijd vliegt.

Het volgende Eetcafé Rekken is op dinsdag 3 augustus 2021 om 18.00 uur in Den Hof, inloop vanaf 17.30 uur. Kosten: 7,50 euro. Aanmelden vóór zaterdag 1 augustus. Bij dertig gasten kom je aan de beurt als iemand afvalt, of meteen in de daaropvolgende maand. Opgave bij Alie Sieben: tel. 0545 431656 of mailen: aliesieben@hotmail.com. (PvdV)

Het bericht Eetcafé Rekken: ‘Eten verbindt, maar Dieks nog meer verscheen eerst op Website belangenvereniging Rekken.


klik hier voor het originele artikel