Vanaf 1 oktober breidt Museum De Scheper de lopende expositie van 75 jaar vrijheid uit met de expositie Oost-West, einddatum van beide tentoonstellingen is 7 november. In het museum kan men voorwerpen, foto’s en andere herinneringen uit o.a. Nederlands-Indië bekijken.

Gordel van Smaragd, de VOC, de Stille Kracht, de Max Havelaar van Multatuli, bekende begrippen uit het vroegere Nederlands-Indië die tot ieders verbeelding spreken. Helaas kent dit koloniale verleden met de daarop volgende oorlog en de Bersiap periode ook een schaduwzijde waar tot op de dag van vandaag nog veel mensen het moeilijk mee hebben.

Wat weten en kennen wij van Nederlands-Indië, huidige naam Republiek Indonesië met zijn kratons en sawa’s? Dit tropische land met zijn vele eilanden – doorsneden door de evenaar – ligt in Azië en is van 1816 tot 1949 een officiële Nederlandse kolonie geweest. Tegenwoordig kan men tijdens een tempo doeloe vakantiereis kennis maken met intrigerende culturen en bouwwerken omgeven door een prachtige natuur.

Waar vroeger de VOC bekend stond om zijn handel in specerijen (peper, kruidnagels, nootmuskaat, foelie) en andere grondstoffen, lopen nu toeristen bewonderend langs oude pakhuizen met Hollandse namen en genieten op het strand van een heerlijke Indonesische rijsttafel. Of zij bezoeken een wayang-kulit voorstelling op Java, nadat zij op Bali een traditionele dansgroep en een batik werkplaats hebben bezocht.

De Stille Kracht (1900), een meesterwerk van schrijver Louis Couperus was en is nog steeds een klassieker op de Nederlandse middelbare scholen. Zelf schreef Couperus in een brief van 1919: ‘De stille kracht geeft vooral weêr de geheimzinnige vijandschap van Javaanschen grond en sfeer en ziel, tegen den Nederlandschen veroveraar. Deze niet verborgen hostiliteit is een mystiek element in het boek’. In 1974 werd het boek bewerkt tot een zeer goed bekeken televisieserie.

Het museum wil zijn bezoekers een beetje van deze Indonesische sfeer laten proeven en organiseert daarom op 17 oktober 2 optredens van de Balinese dansgroep Dwibhumi, om 13.00 en 15.00 uur, vergezeld van heerlijke Indische hapjes ter plekke door de kok bereid.
Het arrangement kost € 12,50 per persoon en is inclusief toegang tot het museum en 1 dansoptreden met lekkernijen. In verband met de corona maatregelen mogen er maximaal 30 personen per dansvoorstelling aanwezig zijn. Opgave voor 9 oktober in het museum bij de receptie en het museum is op deze dag alleen toegankelijk voor deelnemers aan het arrangement.


klik hier voor het originele artiekel