Op zondag 2 februari vindt het jaarlijkse filmfestival in het Eibergse ‘t Spieker plaats. De organisatie is dit keer ook weer in handen van de Historische Kring en de Stichting Museum de Scheper uit Eibergen.

Het programma staat voor een groot deel in het teken van ’75 jaar bevrijding’. Filmbeelden van vieringen van de bevrijding na de WOII. Eibergenaren Jan en Ada Antink maakten mooie beelden van het bevrijdingsfeest in 1995.

Ook zien we een prachtige film van de Eibergse Heleen Blaauw met als titel ‘Haar naam was Betty’. In deze film vertelt Betty Rosenbaum over de tijd dat ze als Joods meisje was ondergedoken bij ‘moeder’ Hageman’ aan de toenmalige Groenloseweg van Eibergen.

Na de oorlog is de ‘Overval in Zwolle’ die zich afspeelde op de boerderij van de familie Hulshof nagespeeld. Filmbeelden van deze overval geven een realistisch inkijkje hoe zich dat heeft afgespeeld.

Tevens staat de film ‘Eibergen in oorlogstijd’ op het programma. Deze film is grotendeels samengesteld met beelden van meester Vinke. Hij was destijds hoofd van Julianaschool in Eibergen.

Als vijfde onderdeel staat het videoportret ‘Herman Schepers, het historische geweten van Eibergen’ op het programma. Ben Tragter maakte in 2008 een prachtig videoportret van Herman Schepers. De video laat veel van Herman Schepers zien, de verzamelaar, geoloog, archeoloog en historicus. Herman Schepers, in juli 2019 overleden, was naast de oprichter van het Museum de Scheper ook een van de aanjagers van het jaarlijkse filmfestival dat ooit in 1978 begon.

Het filmfestival begint om 14.30 uur en de zaal is vanaf 14.00 uur geopend.

Kaarten voor het filmfestival kosten zes euro per stuk en zijn vanaf woensdag 8 januari te verkrijgen in museum de Scheper. Reserveren kan ook per telefoon of e-mail, via 0545-471050 en info@museumdescheper.nl.

Programma

14.30 uur opening

14.40 uur Film van Ada en Jan Antink. Feest in Eibergen rondom bevrijding

15.05 uur Haar naam is Betty. (Rosenbaum)

15.15 uur Eibergen in oorlogstijd

15.40 uur Pauze

16.05 uur Overval in Zwolle

16.30 uur Interview Herman Schepers, het historisch geweten van Eibergen

17.00 uur Sluiting


klik hier voor het originele artiekel