Ivo de Groot van Wolterinck uit Beltrum demonstreert hoe het rupsenbestrijdingsmiddel gebruikt moet worden. FOTO: THEO KOCK.

Info dagblad: Tubantia

Het is de komende zomer niet meer nodig te wachten tot rupsen bestrijders de eikenprocessierups komen wegzuigen. Met een nieuw middel uit Beltrum kan iedereen de jeukrups zelf te lijf. Riek Aalbers Beltrum in het hoogseizoen staat de telefoon roodgloeiend op het kantoor van Wolterinck in Beltrum. “Allemaal mensen die van de eikenprocessie-rups af willen, bellen ons”, zegt mededirecteur Ivo de Groot van Wolterinck. “Die mensen moeten we allemaal teleurstellen. We zitten gewoon bomvol in de zomer.”

Alternatief.

Maar voor iedereen die ‘nee’ te horen krijgt, is er nu een alternatief: het middel Rufix. Het Achter-hoekse bedrijf verkoopt het in flessen van 1 en 5 liter, en er zijn apart een spuit en een set beschermingsmiddelen bij te kopen. “Dat is wel aan te raden, want als je ooit de haren van de eikenprocessierups op je huid hebt gehad, weet je hoe vervelend die jeuk is.” Rufix is een zogeheten fixatie-middel. Het vernietigt de eiwitten waaruit de rups voornamelijk bestaat. Het wordt eerst op het nest gespoten, en daarna erin, zodat de rupsen het verder zelf gaan verspreiden. Door het middel blijven de haren meteen aan de rups plakken. En doordat het middel eiwitten vernietigt, zijn de rupsen binnen een dag dood en vormt het nest geen gevaar meer.

Veilig en biologisch.

Doordat zowel de rupsen als het nest helemaal aan elkaar vastzitten – zijn gefixeerd, zoals dat heet-, verspreiden de haren zich ook niet meer. “Het middel is volledig veilig en bovendien biologisch, dus onschadelijk voor het milieu”, zegt De Groot, “Uiteindelijk valt het nest op de grond en vergaat het vanzelf.

Bewezen effectief.

Rufix bewees vorige zomer in een vakantiepark van Landal in Twente zijn effectiviteit. Sindsdien wordt het op alle Landalparken gebruikt. Het middel is een uitkomst voor mensen die snel af willen van de eikenprocessierups. Maar het is dat ook voor Wolterinck zelf, die de hausse aan aanvragen in de zomer niet aankan. “Wij vinden het heel vervelend mensen te moeten teleurstellen, want als je last hebt van zo’n beestje, wil je er zo snel mogelijk van af. Maar wij zitten gewoon vol en kunnen niet meer doen dan we al doen”, zegt De Groot.
Het Beltrumse bedrijf werkt niet alleen in de Achterhoek, maar in heel Nederland. Momenteel is bijna de helft van alle rupsen actief, zegt De Groot. “Over een week zijn ze allemaal actief en zijn de nesten overal te zien.”

Stuk goedkoper.

Het is veel goedkoper dan wanneer wij of een andere bedrijf moeten komen – Ivo de Groot, Wolterinck

En dan begint ook de grote overlast, en daarmee de grote drukte bij Wolterinck. Volgens De Groot zijn de nesten met relatief weinig Rufix effectief te bestrijden. ,,Met een fles van een liter kun je drie tot vier nesten inspuiten. Je bent er snel van af en het is veel goedkoper dan wanneer wij of een ander bedrijf moeten komen.” Wie een specialistisch bedrijf inschakelt, is al snel 200 euro kwijt. Het middel Rufix kost, inclusief handschoenen en beschermend pak, nog geen 70 euro. En je hoeft niet meer te wachten, zegt De Groot. “Het is kopen, spuiten, en binnen een dag ben je ervan af. Vooral dat is ideaal.”

Het bericht Met Beltums middel kan iedereen het zelf. Simpel en snel van de jeuk rupsen af. verscheen eerst op .


klik hier voor het originele artikel