Nee, er zit geen enkel steekje los bij deze mooie proeflappen die tussen 15 januari en 15 februari in museum de Scheper worden tentoongesteld.

merklap uit 1909

Voor deze pronklappen gebruikte men verschillende naaldtechnieken zoals: de steelsteek, de kruissteek, de visgraat- en kettingsteek enz. Tussen 1870 en 1935 moesten sommige meisjes op kleine lapjes al deze handwerktechnieken aanleren. Deze lapjes werden aan elkaar gezet en dat leverde prachtige pronklappen op. Tegenwoordig gebruikt men hier geprogrammeerde naaimachines voor.
Een pronklap, ook wel “Souvenir de ma Jeunesse” genoemd, wat betekent: “Herinneringen aan mijn jeugd”, is een lange lap met verschillende aan elkaar genaaide geborduurde proeflapjes. Ook de “Rode school lap”, breiwerk, kloskant en het mazen vindt men terug in deze tentoonstelling.
In Eibergen waren het de zusters van het St. Anthoniusgesticht de Whemerhof, die deze naaldkunst aan jonge meisjes leerden. De tentoongestelde pronklappen komen allemaal uit de omgeving van Eibergen, sommigen zijn ouder dan 100 jaar. En de langste pronklap in het museum is wel 10 meter lang!

De zusters onderwezen er ook nuttig en vrij handwerken zoals het stoppen van sokken, herstellen van slijtageplekken en het verfraaien van kleding met kraagjes en smokwerk. Het was verplichte kost op de lagere school.
Een korte, maar zeer interessante nostalgische expositie, het bekijken waard!


klik hier voor het originele artiekel