Marian Slütter bij haar rustpunt Tokke Wekke in het buitengebied van Beltrum © Marjolein Rietman

Tokke Wekke was ooit decor van popconcerten op de platte wagen
BELTRUM – Even een pauze inlassen tijdens een wandeling of een fietstocht kan steeds vaker bij zogeheten Rustpunten. Ook onderweg in Berkelland kun je op zo’n plek even uitblazen met een zelfgezet bakje koffie of thee.

Marjolein Rietman 01-07-21, 08:44
„Eigenlijk zou ik hier zelf vaker moeten gaan zitten”, zegt Marian Slütter van rustpunt Tokke Wekke aan de Meenweg in Beltrum. „Het is zo’n mooi plekje, genieten van de stilte en de rust, het uitzicht. En wat veel mensen ook waarderen, je zit hier helemaal op jezelf.” Het rustpunt is een oud pandje, dat stamt uit de jaren 40 van de vorige eeuw. Het had al veel bestemmingen voordat het in 2011 een toeristische functie kreeg. Bakhuisje, garage, klushoek, kippenhok en ontmoetingsplek voor jongeren uit de buurt. „We hebben hier zelfs popconcerten op de platte wagen gehad”, herinnert Marian zich.

Tokke Wekke
Ook haar zoon heeft het jaren met zijn vrienden gebruikt. „Tegenwoordig zouden ze dat een keet noemen. Ze kwamen iedere week bij elkaar, voor de gezelligheid maar ook om met elkaar te klussen aan het huisje. De klus was aan de het eind van de avond vaak niet af en dan riepen ze: dat komt volgende week wel, ’tokke wekke’ in het dialect.”

Overkapping met picknicktafel
Uiteindelijk werd er toch een klus geklaard, want het huisje kreeg dankzij de zoon en zijn vrienden een overkapping aan de voorkant. Nadien besloot Marian er een rustpunt van de maken, nadat ze een oproep hiertoe in de krant had gelezen. Eerst stond er alleen een picknicktafel, een koffiezetapparaat en een waterkoker onder het afdak, later werd ook de binnenruimte erbij betrokken, kwam er meer meubilair en werd het assortiment versnaperingen uitgebreid.

Vertrouwen
„Ik kijk iedere avond in het gastenboek en dan lees ik vaak, dat mensen het zo mooi vinden dat dit kan, dat we gewoon het vertrouwen hebben dat bezoekers ook betalen voor wat ze hier eten en drinken.” Want zo werkt het op een rustpunt: Even op adem komen tijdens je tocht, in een laagdrempelige voorziening zonder bediening. Waar je zelf je koffie of thee zet, al dan niet met een koek erbij en het geld in het daarvoor bestemde kistje deponeert.

Het bericht Tokke Wekke was ooit decor van popconcerten op de platte wagen verscheen eerst op .


klik hier voor het originele artikel