Afgelopen woensdag 12 april nam de heer Wim Gijgink ons mee op een denkbeeldige reis langs de Berkel. Hij is voorzitter van Toeristisch Informatiepunt Eibergen. We begonnen bij de oorsprong in Billerbeck en volgden de ons zo vertrouwde rivier die bij Zutphen uitkomt in de IJssel. Van 125 m NAP naar 7 m NAP.

De Berkel ontstaat niet uit één duidelijke bron maar er zijn wel 10 bronnen waar het water in veenmeertjes opborrelt. Na 2,5 km is er al sprake van een sloot van 1,5 meter. De Berkel is in Duitsland 70 km lang, in Nederland is de lengte 40 km.

Wim Gijgink liet mooie foto’s zien van de waterwerken in vroeger tijden: stuwen en sluizen in Duitsland en Nederland.

In Coesveld loopt de Berkel om de binnenstad maar ook onder de stad door. Vroeger stroomde de Berkel daar alléén ónder de huizen door en veroorzaakte veel noodzakelijk onderhoud. Voor de toerist heeft Coesfeld nu een doorwaadbare “Berkelbühne”. Verderop in Gescher wekt een moderne molen al 15 jaar electriciteit op. In Stadtlohn wordt de stroming van de Berkel benut voor een zaagmolen die op het moment gerenoveerd wordt. Het park in Vreden geeft door de Berkel nog meer aanleiding voor aangenaam verpozen, in Oldenkotte vormt de Berkel tevens de grens en zo arriveren we in Rekken. Hier wordt de zandvang eens per drie jaar uitgebaggerd. Tekeningen van de zandvang stammen al uit 1958.

Aan de hand van kaartjes van de situatie vóór en na het jaar 1200 gaf Wim uitleg over de loop van de Berkel. Hij vertelde dat de “heer van Borculo” een oliemolen wilde voor de verwerking van lijnzaad en door onderdanen een verbinding liet graven tussen de Slinge en de Berkel. De Slinge liep destijds bij Borculo maar voerde te weinig water aan.

Nog veel meer interessante feiten kregen we te horen op de locatie ten Brinke Fiets-Kanoverhuur in Rekken. Je zou daar zo te water willen gaan. Dan moet je wel tegen de stroom in richting oorsprong van de Berkel…Een modern gemak: je kunt met kano en al gebracht worden en dan stroomafwaarts genieten maar…

Deze middag was een informatieve en inspirerende aanloop naar de volgende activiteit: in mei organiseert Zonnebloem Rekken samen met KBO een bustocht naar de oorsprong van de Berkel bij Billerbeck.

Foto’s: PR

Wim Gijgink (achter projector) in gesprek in de pauze

Applaus voor Wim Gijgink

vLnR: Willy Wantia (KBO), Louise Lie (Zonnebloem) en Wim Gijgink

Het bericht Wim Gijgink vertelt over de Berkel bij Zonnebloem en KBO Rekken verscheen eerst op Website belangenvereniging Rekken.


klik hier voor het originele artikel