Woensdagmiddag 10 mei vertrok de bus met 50 personen vanaf café Rotering in Oldenkotte naar Billerbeck in Duitsland.

Onderweg was er vanuit de bus mooi zicht op het grote renovatieproject van de zaagmolen in Stadtlohn. In Gescher stopte de bus om een kijkje te nemen bij de waterkrachtcentrale. De reis ging verder over kleine wegen door fris lentegroen. En zoals te verwachten waren er levendige gesprekken in de bus.

Het lukte de chauffeur perfect om in te draaien op een smal weggetje. Na een korte wandeling bereikte het nieuwsgierige gezelschap het terrein waar de Berkel ontspringt. Zoals Wim Gijgink al had verteld bij zijn presentatie op 12 april over de loop van de Berkel: er is niet één duidelijk punt aan te wijzen als bron, het water komt op meerdere plaatsen de grond uit. Wel is hier al een duidelijke stroom zichtbaar, het begin van de Berkel. Na 110 km mondt de rivier uit in de IJssel bij Zutphen.

De bus weer in, op naar de koffie in Billerbeck met de prachtige Ludgerus-kathedraal. De twee torens zijn al van verre zichtbaar.

Het Duitse gebak in Dom-café Frede smaakte heerlijk en iedereen was weer gezellig aan de praat.

Op de terugweg naar Oldenkotte was het even de vraag: die heldergele akkers, is dat nou koolzaad of mosterd? Koolzaad was de conclusie.

Maar bij café Rotering kwam de mosterd op tafel in de vorm van lekker klaargemaakte soep. Bij Rotering kom je voor een biertje of een kop koffie. Het uitgebreide buffet was nieuw voor velen, zeker een aangename verrassing!

De gezamenlijke trip van KBO en Zonnebloem Rekken bleek een geslaagd experiment.

Zeer zeker voor herhaling vatbaar!

Foto’s:


1308: renovatiewerkzaamheden zaagmolen Stadtlohn


1319: wandeling naar de bron van de Berkel


1339: wachten op de bus in Billerbeck terugreis naar Oldenkotte

Het bericht Zonnebloem en KBO Rekken samen naar de oorsprong van de Berkel verscheen eerst op Website belangenvereniging Rekken.


klik hier voor het originele artikel