Exposeert schilderijen
14 december 2020 t/m 23 februari 2021
Kulturhus Ruurlo
op werkdagen van 09.00-17.00 uur
In verband met corona is deze expositie verlengd tot nader te bepalen datum

route Actueel

“Mensen schilderen vind ik het leukst”

De van oorsprong Zutphense Anke Brummelman verhuisde op haar 24e naar het westen van het land, maar woont inmiddels al ruim een jaar weer in de Achterhoek, nu in Ruurlo.
Anke heeft altijd veel getekend en is pas later gaan schilderen. Ze volgde diverse schildercursussen en schildert inmiddels zo’n 15 jaar. In 2017 en 2018 heeft ze de tweejarige opleiding portretschilderen aan de Portretschool Amsterdam gevolgd. Sindsdien schildert ze voornamelijk portretten.

Schilderkist
Anke schilderde eerst met acryl. De Portretschool organiseerde een schilderwedstrijd ter ere van het vijfjarig bestaan. Toen zij hierbij met een zelfportret een grote olieverf schilderkist won is zij overgegaan op schilderen met olieverf.

Het liefst schildert ze mensen. In het begin vooral groepen mensen, gewone mensen in allerlei situaties. Winkelend, zittend op een terrasje, lezend. Tegenwoordig dus ook in de vorm van portretten. Anke streeft er daarbij naar om zo nauwkeurig mogelijk de gemoedstoestand van de geportretteerde weer te geven:

“Als de mensen die het portret bekijken iets van de emotie, de uitstraling, het gevoel van degene die ik geschilderd heb herkennen is in mijn ogen het portret geslaagd.”

Anke Brummelman heeft al regelmatig geëxposeerd. Veel van haar schilderijen hebben gehangen in een groepspraktijk van fysiotherapeuten in Haarlem en later in een groepspraktijk van huisartsen in het Reinaldahuis, ook in Haarlem. Verder exposeert zij sinds een jaar of zeven bijna elk jaar samen met haar zus in de synagoge van Buren in de Betuwe en in de kapel in Bronkhorst.
Op deze tentoonstelling bij de KunstKring Ruurlo zijn zowel vroege schilderijen als recentere werken te zien. Bijvoorbeeld de ober die na een drukke avond zit uit te rusten voor zijn eethuis, een terras in Vichy, twee vrouwen op een bankje, maar ook een aantal portretten.
Meer informatie over Anke Brummelman is te vinden op haar eigen website: www.ankebrummelman.nl


klik hier voor het originele artikel