Charivari Trio en Janos Koolen
met Melodias de Silencio
Zaterdag 12 december 2020
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 20.00 uur
Toegangskaart € 19,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis
Verkoop uitsluitend via deze website
Lees hieronder de recensie van dit fascinerende concert

ROUTE BESTELLEN ACTUEEL

Recensie: Een wereldreis met het Charivari Trio en Janos Koolen


Volgens de encyclopedie van het world wide web is charivari een volksgericht. “Iemand die de sociale gedragsnormen had overtreden werd in optocht door de straten gevoerd en bespot en bestraft,” lezen we, “onder begeleiding van ketelmuziek, spottende toneelstukjes, sarcastische liederen en gejoel van omstanders.” Het ensemble Charivari, dat 13 jaar geleden al eens voor de KunstKring Ruurlo optrad, speelt volksmuziek. Soms van het type dat hierboven wordt beschreven: spottende, humoristische liedjes uit allerlei windstreken; maar ook melancholieke stukken of wervelende muziek die uitnodigt tot dansen. De musici hebben een voorliefde voor muziek afkomstig uit Zuid-Amerika en de Balkan, al hebben zij de laatste tijd ook andere composities in het programma opgenomen. Cubaanse, Venezolaanse, Argentijnse, Roemeense, Bulgaarse liedjes passeerden de revue, maar ook Blue Grass, Spaanse Joods-Sefardische, Antilliaanse en Turkse nummers.
In het trio, dat in Ruurlo on versterkt speelde, heeft de accordeon de macht. Deze voert vaak de boventoon, al is de contrabas, met zijn punt op de klankkast van het podium, er behoorlijk tegen opgewassen. De viool legt het helaas vaak af, door het register, doordat dit instrument regelmatig als slaginstrument werd ingezet om de specifieke, bijzondere ritmes van de verscheidenheid aan stijlen te onderstrepen, en ook doordat de violiste in haar spel het instrument niet echt kon laten zingen.
Maar op het moment dat we luisterden naar de nummers en arrangementen van gast Janos Koolen, bleek van alles mogelijk. Hij wist telkens de eigenheid van klankkleuren en registers van de vier instrumenten zó tot hun recht te laten komen, dat die ineens geolied in elkaar grepen en iedereen, ook on versterkt, uitstekend te horen was en tot zijn recht kwam. Bijvoorbeeld in het Turkse nummer: een 4-stemmige weeklacht met tragische, lange noten, dat begon met een mooie verstilde hoge lijn in de accordeon, voorafgegaan door een sprekende zucht van louter lucht… dit instrument én bespeler Bart Leliveld kunnen dus ook een heel ander register opentrekken.
En Janos Koolens eerste eigen nummer van de avond, blue grass uit Noord-Amerika, had een uitermate aantrekkelijke energie en liet de mandoline gloriëren boven goed gecaste bijdragen van de andere instrumenten. Ook leuk: Bi-polar Bear, het eerste nummer dat hij ooit voor Charivari schreef, waarbij hij de twee poligheid van hun repertoire (Zuid-Amerika en Balkan) als uitgangspunt nam. Vrolijk meeslepend, lekker over de maatstrepen heen!
Een troefkaart van het Charivari Trio is contrabassist en zanger Gerard Schoren. Hij heeft een aantrekkelijke stem, soepel en wat gevoileerd – door dat laatste met een wat beperkt volume, maar toch stoort dat niet. In het eerste nummer met een mix van Spaans en tango, danste hij ook een paar pasjes. Dat heeft hij duidelijk vaker gedaan. Uit alles wat hij doet spreekt een grote muzikaliteit. Af en toe zingen de andere musici ook en vormen zij een trio of kwartet. Dat voegt een mooie kleur en sfeer toe. Ook leuk dat zij in de nummers af en toe de vreemde talen afwisselden met Nederlandse zinnen, waardoor je ineens – alsof er een gordijn werd opengeschoven -, werd verrast met iets dat je kon verstaan en waardoor de betekenis van het lied, en vaak ook de humor erachter, in éen klap duidelijk werd. Mooi concept!
De grote kracht van het Charivari Trio en Janos Koolen is hoe de vier musici omgaan met de heel verschillende, soms ingewikkelde ritmes – heel natuurlijk, moeiteloos en meeslepend. Het publiek in het uitverkochte Kulturhus beloonde dat met enthousiast applaus, dat aan het einde van het concert werd beantwoord met zelfs twee toegiften.

Irene Witmer

v.l.n.r. Anneke Frankenberg, Gerard Schoren, Janos Koolen en Bart Lelivelt

Melodias de Silencio

Het Charivari Trio brengt op één middag de hele wereld samen in het Kulturhus. In ‘Melodias del Silencio’ vertrekt het Charivari trio samen met mandolinist Janos Koolen bij de volksmuziek van Latijns Amerika en belandt uiteindelijk in Oost Europa. Melodias del Silencio verhaalt van een dwalend meisje in Bulgarije, nachtelijke avonturen in Venezuela, een gebroken familievader in Turkije en een verdronken vlinder in Spanje. Liedjes van Turkije tot Venezuela komen tot leven in subtiel samenspel en avontuurlijke improvisaties, samengesmolten door virtuoze Roemeense zigeunermuziek, folklore van het Argentijnse platteland en swingende Cubaanse ritmes.
De combinatie van Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese muziek lijkt misschien ongewoon in Nederland, maar is voor het Charivari trio heel vanzelfsprekend. Immers zowel bij latinos als bij zigeuners is dansen en muziek maken met het leven verweven, of het nu om bruiloften of om begrafenissen gaat. Armoede en liefdesverdriet worden uitgebreid bezongen en melancholie, levenslust en ontroering vormen daarin de verbindende factoren.
Speciale gast vanmiddag is multi-instrumentalist Janos Koolen, die niet alleen schittert in breekbare ballades en razendsnelle improvisaties, maar voor het trio ook nog een prachtige compositie schreef!

Luisteren en kijken op Youtube

Zie ook www.charivari.nl en www.janoskoolen.nl

Meer over Charivari Trio en Janos Koolen…

Meer informatie

Met:
Anneke Frankenberg: viool & zang
Bart Lelivelt: accordeon & zang
Gerard Schoren: contrabas & zang
Janos Koolen: mandoline & zang

Uit de pers:
“Wereldfusie op zijn best, want dit trio plukt werkelijk overal wat vandaan en maakt daar dan weer unieke eigenzinnige Charivarimuziek van. Passie, melancholie, het zit er allemaal in. Melodias del Silencio is echt puur genieten.” (Holly Moors | Moorsmagazine.com)
“Melodias del Silencio staat vol pareltjes uit de Balkan, Turkije, Cuba en andere Latijns-Amerikaanse landen, maar wat de muziek een kloppend hart geeft is het vuur in de uitvoering en de verrassende details in de arrangementen. Het is een klein mirakel dat de Charivari-methode na ruim dertig jaar nog steeds werkt, zelfs elke keer frisser lijkt te klinken.” (Ronald Veerman | MixedWorldmusic.com)

Janos Koolen (1981) is een fulltime muzikant uit Doornenburg, onder Arnhem, met een voorliefde voor de mandoline. In zijn spel zijn invloeden terug te vinden uit de bluegrass, Ierse trad, jazz, klassieke muziek en natuurlijk pop. Naast mandoline speelt Janos ook elektrische en akoestische gitaar, banjo, toetsen en klarinet en zingt hij. Voor de verschillende groepen en projecten waarin hij actief is componeert hij regelmatig stukken.


klik hier voor het originele artikel