De unieke informatie van DNA
Spreker: Dr. Ir. Diederik de Bruijn, Radboud UMC, afdeling Genetica
Vrijdag 18 Februari 2022

Theaterzaal Kulturhus – 20:00 uur
Toegangskaart € 12,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis
Verkoop uitsluitend via deze website

ROUTE BESTELLEN ACTUEEL

Bron van informatie
Dr. Ir. De Bruijn is een specialist op het gebied van DNA, belangrijke bouwstenen van het leven, die een schijnbaar onuitputtelijke bron van informatie vormen.
Een DNA-onderzoek maakt het mogelijk je etnische achtergrond te ontdekken, een moord op te lossen, ziektes te bestrijden en genen te repareren. En de wetenschap ontdekt nog steeds meer mogelijkheden…

DNA
In elke cel van ons lichaam zitten 46 chromosomen, een soort strengen die stuk voor stuk bestaan uit de molecuul DNA. Om in een celkern te passen is die molecuul opgevouwen, want uitgerold is het totale DNA per cel wel 2 meter.
We krijgen chromosomen mee vanaf de bevruchting en genen. Van elk gen erf je er twee: één van je moeder en één van je vader. Hoe zich dit verder uitwerkt is ook afhankelijk omgevingsfactoren. Soms gaat er bij het doorgeven iets mis, dat kan voorkomen bij erfelijke ziektes. Dan krijg je de ziekte of je hebt er aanleg voor. Via een DNA-onderzoek wordt gekeken of de afwijking in het gen die in jouw familie zit, ook bij jou zit.
Kun je altijd in een vroeg stadium ziektes opsporen? Erfelijke aanleg kan invloed hebben, maar ook andere oorzaken spelen een rol. Hoe gezond je leeft, welke ziektes heb je eerder gehad, welke medicijnen je hebt gebruikt.
Ook bij het bestrijden van criminaliteit is DNA een steeds frequenter gebruikt middel om bewijsvoering rond te krijgen.

Diederik de Bruijn:
“In 1999 rondde ik mijn studie biomedische wetenschappen af in Nijmegen. Sinds mijn studententijd ben ik geïnteresseerd in pathologische processen die betrokken zijn bij neurodegeneratieve aandoeningen. In 2005 heb ik succesvol mijn proefschrift verdedigd aan de Radboud Universiteit. Eind 2003 startte mijn nieuwe avontuur als postdoc op de afdeling Moleculaire celbiologie en Immunologie van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, locatie VU. Inmiddels ben ik werkzaam als universitair hoofddocent en ik heb tevens een aanstelling als gasthoogleraar aan de Universiteit van Hasselt in België.
Al tijdens mijn studententijd was ik betrokken bij het onderwijs en ik heb in de jaren daarna steeds meer onderwijstaken gezocht en op me genomen. Tegenwoordig ben ik hoofd Bachelor geneeskunde en daarmee verantwoordelijk voor al het onderwijs tijdens de bachelor fase. Ik zal jullie tijdens de lezing uitleggen hoe mijn primaire onderzoekstaken langzamerhand naar de achtergrond zijn verdwenen en plaats hebben gemaakt een van de allermooiste academische taken, namelijk onderwijs.”


Toegangskaarten:

Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij weten hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aan de kassa zijn ook toegangskaarten verkrijgbaar.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.


klik hier voor het originele artikel