Exposeert schilderijen
7 februari t/m 31 maart 2022
Kulturhus Ruurlo
op werkdagen van 09.00-17.00 uur

route Actueel

Françoise Martens Hofman is in de wieg gelegd als Beeldend Kunstenaar.
De prachtige illustraties in de vele kinderboeken en de tekenfilms van Walt Disney stimuleerden haar fantasie en haar interesse voor Kunst.
Zij moest en zou naar de Academie (KABK Den Haag) en studeerde er Illustration Design, Art History, Fashion Design en Textile Design.

Het diploma Docent Beeldende Kunst en Vormgeving leidde haar naar het boeiende didactische werkveld. Daar is zij zich vooral gaan richten op het ontwikkelen en uitvoeren van projecten voor verstandelijk beperkten, jongeren met gedragsproblemen, lichamelijk beperkten en psychiatrische patiënten.
Tevens was zij werkzaam als regulier docent in de disciplines -Tekenen en Schilderen- en -Portret en Model- aan de Vrije Academie Zoetermeer (VAZ). Hier coachte zij ook aanstormend kunstenaarstalent.

Na deze prachtige periode ging zij opnieuw studeren, nu de opleiding Fine Arts (KABK Den Haag), in de specialisaties Tekenen, Schilderen en Houtdruk.
Ondertussen bleef zij 10 jaar les geven aan de cursisten van de vereniging De Kameleon (Zoeterwoude). Tot hun grote ontsteltenis verhuisde zij van het Westen naar het Oosten, alwaar De Achterhoek haar het meest aantrok.

Haar eigen diepgaande proces van wennen aan deze op vele vlakken totaal andere omgeving zette haar aan tot het schilderen van een serie werken getiteld: “Homeward Bound” (een bekende song van Simon & Garfunkel).
Elk afzonderlijk werk draagt die identieke titel omdat elk werk met een verschillende beeldtaal en een verschillende gevoelsuitdrukking toch verhaalt over een en hetzelfde inhoudelijke proces.
Het Achterhoekse landschap is de inspirerende bron voor deze op naturalistische wijze vormgegeven serie werken. Zij maakt in dat landschap zelf haar foto’s die zij gebruikt als basis voor de uitwerking van de door haar bedoelde content.
In elk werk bevindt zich een huis, jouw huis, waar je eerst goed naar moet zoeken voordat je het vindt, en de weg ernaar toe blijkt niet altijd even makkelijk of duidelijk te zijn.
De content van deze werken is verbonden aan de wereldwijde actuele situatie van het loskomen van huis en haard en de daaruit voortvloeiende noodzaak tot vinden van een nieuw huis, een huis dat je je thuis kan noemen.

Françoise heeft in de Achterhoek, en specifiek in Ruurlo, haar nieuwe eigen thuis gevonden, waar zij sinds 2014 docent Tekenen is bij de Kunstkring Ruurlo.

Kijk voor meer werk op haar website: www.francoisemartens.nl


klik hier voor het originele artikel