Exposeren foto’s
28 juni t/m 27 juli 2021
Kulturhus Ruurlo
op werkdagen van 09.00-17.00 uur

route Actueel

Henk
Al sinds 2013 verzorgt Henk Viscaal fotocursussen bij de KunstKring, voor zowel starters als gevorderden. Hij geeft daarnaast sturing aan het open atelier voor fotografie en fotografeert ook regelmatig voor de KunstKring Ruurlo bij bepaalde evenementen. Onze enthousiaste docent is en blijft gefascineerd door de vele mogelijkheden van fotografie.

“Na 50 jaar fotografie nog steeds enorm veel plezier”

“Het leuke is dat je ondanks de lange jaren dat je al fotografeert er steeds weer dingen bijgeleerd worden. Soms uit noodzaak wanneer je de snelle ontwikkeling van camera’s en lenzen bij moet houden. Had je vroegen een Agfa Clack, tegenwoordig heb je een computer waar je zowel foto’s als filmpjes mee kunt maken.”

Doordat de ontwikkelingen steeds maar doorgaan, moet je er wel wat voor doen om met deze hobby bij te blijven. Henk zelf vergelijkt het met een ‘bodemloze put’ aan mogelijkheden.

Joke
Joke Stomps (1945) is in verschillende opzichten geen onbekende in Ruurlo en omstreken. Ze groeide op in de Heure bij Borculo. Als kind trok zij vooral met haar moeder vaak de natuur in, waar haar liefde werd gewekt voor al het wonderlijke dat zich daar afspeelt.
Toen zij ouder werd wilde ze graag meer van de wereld zien. De vele indrukken die zij tijdens haar reizen opdeed legde zij vast op de gevoelige plaat, ook om anderen hiervan deelgenoot te kunnen maken.
In haar werkzame periode als leerkracht op de basisschool maakte zij elke drie, vier jaar een spannende reis naar een exotisch land. Haar favorieten daaronder zijn Tibet, Bhutan en IJsland, maar haar hart heeft zij verpand aan Afrika. Het liefst reist zij in kleine groepen, waarbij ze ervoor waakt een doorsnee toerist te zijn, die zo snel mogelijk zo veel mogelijk foto’s schiet. Eerst wil zij het vertrouwen van de plaatselijke bevolking winnen door zich onder hen te begeven en vlak bij hen te leven in een tentje op afgelegen plekken.

Haar lijfspreuk: ‘Als je de mensen met respect benadert en behandelt, komt het vertrouwen vanzelf’.

Joke gaat op in hun leven en wordt één van hen, zodat ze als vanzelfsprekend hun leven in foto’s vast kan leggen. Sfeervolle plaatjes spreken voor zich en stralen liefde, aandacht en vertrouwen uit. Dat fotografie haar grote passie is behoeft geen nadere uitleg. Ze is volkomen autodidact, haar stelregel ‘al doende leert men’ is haar op het lijf geschreven.
Joke is, na een onderwijsloopbaan van 40 jaar, waarvan 34 jaar aan de Kerst Zwartschool in Ruurlo,
in de omstandigheid haar hobby nog intenser te beleven. Naast haar buitenlandreizen neemt ze regelmatig succesvol deel aan fotowedstrijden.

Gezamenlijke expositie
Joke en Henk hebben de afgelopen jaren diverse vakanties samen doorgebracht, waarbij het tweetal vooral foto’s heeft gemaakt van prachtige natuur. Zo bezochten zij samen Zuid-Afrika, Namibië, Chili en Mexico. Maar ook in eigen land hebben zij veel locaties gevonden om bijzondere plaatjes te schieten.
Iedere keer weer ga je als fotograaf op weg gaat om misschien wel de ultieme plaat te schieten. Je weet nooit van te voren of dat inderdaad gaat lukken, het blijft een kwestie van wisselend succes. Als fotograaf wil je zo af en toe ook andere mensen deelgenoot maken van de mooiste foto’s die je in de loop der jaren gemaakt hebt. Deze expositie bij de KunstKring biedt daar natuurlijk alle ruimte voor!


klik hier voor het originele artikel