Aanstormend talent in Chopin en Smetana
David Kooi, piano en Het Rijkskwartet
Zondag 14 mei 2023
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 15.00 uur
Toegangskaart € 15,00
Verkoop via deze website en aan de kassa

ROUTE BESTELLEN ACTUEEL

David Kooi – Foto: Sandra Heldring

Het Rijkskwartet – Foto: Nikolai Martynov

Aanstormend talent in Chopin en Smetana

Op 14 mei maakt de Kunstkring Ruurlo voor de tweede maal ruim baan voor een winnaar van het Prinses Christina Concours en een jong ensemble. Dit keer gaat het om pianist David Kooi, die in voorjaar 2022 op 13-jarige leeftijd in zijn categorie de eerste prijs won, en Het Rijkskwartet, een meiden-strijkkwartet dat (overigens net als David) al zijn televisiedebuut heeft gemaakt bij Podium Witteman.

We gaan van hen muziek horen van onder anderen Chopin en Smetana. De programma’s zijn nog niet exact bekend, en dat is logisch, want bij jong talent van deze kwaliteit gaat de ontwikkeling razendsnel. Het kan heel goed zijn dat de musici daarom over een jaar met hele andere stukken bezig zijn dan nu.
Wel weten we al dat van Smetana zijn eerste, meest bekende strijkkwartet zal klinken, dat hij zelf de bijnaam ‘Uit mijn leven’ meegaf. Ondanks dat het zijn eerste kwartet was, schreef hij het op behoorlijk hoge leeftijd, namelijk 52. Het kwartet beschrijft in vogelvlucht zijn leven, met volksmuziek uit zijn jeugd, zijn vrolijke jongensjaren, zijn grote liefde en tot slot de moeilijke jaren van zijn ziekte. Acht jaar later zou Smetana in een gekkengesticht overlijden aan de gevolgen van syfilis.
David Kooi zal onder andere muziek van Chopin vertolken. Ook deze componist had een spannend leven. De geliefde en bewonderde pianovirtuoos kon door politieke omstandigheden niet terugkeren naar zijn vaderland Polen, en streek neer in het land van herkomst van zijn vader: Frankrijk. Daar leidde hij een hoofdzakelijk teruggetrokken leven met zijn levensgezellin George Sand, een adellijke dame die een incognito leven prefereerde en meestal als man gekleed ging. Chopin gaf in zijn leven maar weinig concerten, maar die zorgden er wel voor dat de wereld wist wat een bijzonder en virtuoos pianist hij was. Zo was hij al bij leven een legende geworden. Zijn muziek behoort tot het beste dat er ooit is geschreven voor de piano.

Lees meer…

Meer informatie

David Kooi – foto: Sandra Heldring

David Kooi
.. won op 23 april 2022 de nationale finale van het Prinses Christina Concours.
Beelden van de finale in Amare in Den Haag vind je hier: https://youtu.be/T8JaIJyLa7g
David werd geboren in 2009 in een muzikaal gezin en begon rond zijn zesde met pianospelen. Vanaf dat moment krijgt hij les van Marjès Benoist, sinds september 2021 als leerling van de Academie voor Muzikaal Talent.
Reeds op zevenjarige leeftijd won David de eerste editie van ‘De Muziekwedstrijd’, de junior-versie van het Prinses Christina Concours. Hij herhaalde dat nog eens in Corona-jaar 2021. In 2022 won David de tweede prijs van het Steinway Piano Concours en een eerste prijs op de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. Bij die laatste gelegenheid werd hem ook de Persprijs uitgereikt door de jury van landelijke muziekrecensenten.
Al op jonge leeftijd trad David op. Zo speelde hij een pianoconcert van Mozart met orkest én met het Ruysdael Kwartet, trad hij verschillende malen op in het programma Spiegelzaal, en was hij te gast bij Podium Witteman en het radioprogramma ‘De Klassieken’. In 2019 won hij de vierde prijs bij Superkids.
Voor het seizoen 22/23 staat een aantal solorecitals gepland voor Nederlandse kunstkringen, en een serie optredens met het Kennemer Jeugdorkest in het Derde Pianoconcert van Ludwig van Beethoven.
David is leerling van het Vossius gymnasium in Amsterdam, houdt veel van tennis en is bedreven in het oplossen van Rubiks kubussen in alle soorten en maten.

Het Rijkskwartet – Foto: Nikolai Martynov

Het Rijkskwartet
Het Rijkskwartet is een strijkkwartet dat bestaat uit vier jonge musici, die elkaar hebben ontmoet in 2019 tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Laura Soeters (viool), Nata Roinishvili (viool), Ana Maria Sousa Castro (altviool) en Nathalie Flintrop (cello) worden met regelmaat gecoacht door topmusici als Dmitri Ferschtman, Pieter Wispelwey, Francien
Schatborn, Peter Brunt, Henk Guittart, Mick Stirling, Maria Milstein en Johannes Leertouwer. Het Rijkskwartet heeft zijn tv-debuut gemaakt in december 2021, in het programma Podium Witteman. Al in zomer 2022 maakt het Rijkskwartet zijn eerste buitenlandse tournee: de reis gaat dan naar Portugal, waar de musici concerten zullen gegeven in Porto en Lissabon.

Laura Soeters (1999) is een Nederlandse violiste en studeert op het moment aan het Conservatorium van Amsterdam bij Maria Milstein. Tot 2019 ging zij naar de School voor Jong Talent in Den Haag, waar zij vioolles had van o.a. Kerstin Hoelen, Koosje van Haeringen en Janet Krause. Verder heeft zij verscheidene masterclasses gevolgd in binnen en buitenland, waaronder bij violisten Nicholas Wright, Alexander Sitkovetsky, Moshe Hammer en Daniel Rowland. Laura speelt op een viool van Marten Cornelissen, in bruikleen
gegeven door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds (NMF) en ze speelt met een Sartory stok, in bruikleen van het Gagliano Stichting Strijkinstrumenten Fonds.

Nata Roinishvili (1999) werd geboren in een muzikale familie in Tbilisi in Georgië. Op vierjarige leeftijd begon zij met vioolspelen en al op jonge leeftijd deed zij mee met vioolconcoursen en muziekfestivals in Duitsland, Litouwen en Luxemburg. Op haar solo repertoire staan o.a. de vioolconcerten van Brahms, Sibelius en Tsjaikovski. Sinds 2018 studeert zij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt en Ilya Grubert.

Ana Maria Sousa Castro (2001) is geboren in Oporto, Portugal, waar zij op zesjarige leeftijd haar muzikale studie is begonnen. Tijdens het Peter de Grote Festival in Groningen ontving ze de prijs voor Outstanding Musicianship, in 2018 was zij prijswinnares van de Labberté-Hoedemaker Awards en een jaar later won zij de eerste prijs tijdens the Vasco Barbosa National Strings Competition. Op dit moment studeert zij aan het Conservatorium van
Amsterdam bij Francien Schatborn en Nobuko Imai.

Nathalie Flintrop (2000) is een Belgisch-Nederlandse celliste. In 2019 verhuisde zij van Antwerpen naar Amsterdam om te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam bij Mick Stirling. NU zit zij in haar laatste jaar van haar bachelorstudie in de klas van Pieter Wispelwey. Nathalie is cello-aanvoerder geweest in het Euregio Jeugdorkest en speelt sinds 2020 in het Nationaal Jeugdorkest.

Programma
Chopin – nader te bepalen werken (David Kooi)
—-
0.a. Smetana – Strijkkwartet nr. 1 ‘Uit mijn leven’ (Rijks)


klik hier voor het originele artikel