Expositie Kunst in de Kinderschoenen
26 november t/m 15 december 2021
Kulturhus, Nieuwe Weg 5 in Ruurlo
op werkdagen van 09.00–17.00 uur
Opening op vrijdag 26 november 13.30 uur

Route Aanmelden Actueel

Kunst in de Kinderschoenen
Sinds 2006 organiseert de KunstKring ieder jaar na de herfstvakantie creatieve lessen voor de leerlingen van groep 7 naar aanleiding van het leven en het werk van een kunstenaar of een kunststroming. De foto is van de eerste keer Kunst in de Kinderschoenen in 2006 met het thema: Hundertwasser. T.g.v. ons jubileum is nu weer gekozen voor hetzelfde thema.

Wat is Kunst in de Kinderschoenen
Kunst in de Kinderschoenen is een initiatief van de KunstKring Ruurlo en de basisscholen van Ruurlo. Sinds 2006 organiseert de KunstKring ieder jaar na de herfstvakantie creatieve lessen voor de leerlingen van groep 7 naar aanleiding van het leven en het werk van een kunstenaar of een kunststroming. Dit jaar komt ook groep 8 naar het Kulturhus, omdat het project vorig jaar wegens corona niet kon doorgaan. De creatieve ochtenden gaan al halverwege oktober van start. In samenwerking met de Stichting Muziek en Kunstwijs zorgt de KunstKring ervoor dat informatie over het leven en het werk van de kunstenaar/kunststroming bij de scholen komt die dat op hun eigen manier bespreken en behandelen in de groep. Vervolgens gaan alle kinderen er ook zelf creatief mee aan de slag.
Eind november wordt er een tentoonstelling van de werkstukken van de leerlingen ingericht op de bovenverdieping van het Kulturhus in Ruurlo. Deze tentoonstelling wordt feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, ouders, leerkrachten, leden van de KunstKring en belangstellenden.

Doel
Het doel van Kunst in de Kinderschoenen is om kinderen op een onbevangen manier kennis te laten maken met kunst. Ze te laten zien en ervaren dat “kunst” niet moeilijk of ver weg is in een museum, maar leuk, uitdagend en dat je er heel veel van kunt leren. Dat kunstenaars vaak net even anders denken en daardoor mooie en onverwachte dingen creëren, en dat jij zelf ook met je handen mooie en onverwachte dingen kunt maken. Dat kunst soms onbegrijpelijk lijkt, maar als iemand uitlegt hoe je kunt kijken, dat je dan meer ziet dan je ooit had gedacht. En als je bezig gaat met een opdracht, dat je vaak meer kunt dan je ooit had gedacht. Op die manier probeert de KunstKring op een speelse manier de creatieve mogelijkheden van kinderen te stimuleren en te bevorderen.

Kunstenaars
In 2006 is begonnen met de kunstenaar Hundertwasser, daarna respectievelijk de kunststroming Picasso, Cobra, Gaudi, de groep De Stijl, Primitieve Kunst, Leonardo da Vinci, het Oude Egypte en Vincent van Gogh, Jeroen Bosch, nogmaals De Stijl, Indiaanse Kunst, Rembrandt en dit jaar, na een jaar uitstel wegens corona, opnieuw Hundertwasser.
De KunstKring probeert een gevarieerd programma samen te stellen, waarin zo veel mogelijk aspecten van de kunstenaar aan bod komen op een niveau wat de kinderen aanspreekt.

Vrijwilligers
Vrijwilligers van de KunstKring helpen de kinderen gedurende twee dagdelen per school met het maken van een mooi kunstwerk. Deze lessen vinden plaats in ons eigen atelier in het Kulturhus. De kinderen werken dan in twee, drie of vier kleine groepen o.l.v. vrijwilligers aan een project. Er zijn ongeveer 20 vrijwilligers actief, die al aan het begin van het jaar onderwerpen bedenken en die ook uitproberen.


klik hier voor het originele artikel