kunstenaar zonder grenzen
Spreker: Drs. Maria Driessen, kunsthistorica
Vrijdag 8 april 2022

Theaterzaal Kulturhus – 19.30-21.30 uur
Toegangskaart € 12,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis
Verkoop uitsluitend via deze website

ROUTE BESTELLEN ACTUEEL

Spreker: Drs. Maria Driessen (kunsthistorica)

Piet Mondriaan, kunstenaar zonder grenzen

Toen Piet Mondriaan (1872-1944) in 1892 naar Amsterdam verhuisde om aan de Rijksacademie te gaan studeren, kon hij niet vermoeden dat hij één van de bekendste Nederlandse kunstenaars van de moderne tijd zou worden. De start van zijn verrassende ontwikkeling lag in Amsterdam, waar hij verkeerde in de kringen van Jan Toorop (1858-1928) en Jan Sluijters (1881-1957). Deze twee kunstenaars reisden veel en waren op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de schilderkunst.

Parijs begon te lonken naar Mondriaan en in 1911 verbleef hij daar voor het eerst. Het kubisme betoverde Mondriaan en werd van zichtbare betekenis in zijn werk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij noodgedwongen in Nederland en raakte in die jaren betrokken bij De Stijl, een beweging die door Theo van Doesburg (1883-1931) in 1917 werd opgericht.

In 1919 keerde hij weer terug naar Parijs. Mondriaans werk toonde toen de invloed van De Stijl en hij zette stappen richting een verdergaande abstractie. Dit zou resulteren in de geometrische abstractie waarmee hij vooral bekend is geworden. In 1938 voelde hij de noodzaak Parijs te verlaten om aan de dreiging van het nazisme te ontkomen. Hij vertrok naar Londen en bleef daar totdat de Duitse bombardementen in 1940 hem noopten uit te wijken naar New York. Daar beleefde hij nog een enorme artistieke opleving dankzij de energie die de stad uitstraalde. Mondriaan laafde zich eraan en dat leverde nog een aantal bijzondere werken op, zoals Victory Boogie Woogie.

Dit en meer gaat u zien en horen tijdens de lezing van kunsthistorica Maria Driessen over Piet Mondriaan.

Maria Driessen, kunsthistorica:
Na een universitaire studie geschiedenis en maatschappijleer geeft Maria jaren les in het onderwijs aan volwassenen en in het beroepsonderwijs. Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling als Maria zich inschrijft voor de studie kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Haar bachelor sluit zij af met een scriptie over Joseph Beuys. Voor haar master verdiept zij zich uitvoerig in Pearl Perlmuter. Haar masterscriptie wordt gepubliceerd in het blad “Raffia”, een uitgave van het Institute for Gender Studies.
Een bevlogen persoonlijke, enthousiasmerende benadering is kenmerkend voor Maria Driessen.

Toegangskaarten:

Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij weten hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aan de kassa zijn ook toegangskaarten verkrijgbaar.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl.

Mondriaanhuis (Amersfoort)

Mondriaanhuis Parijse Atelier (Amersfoort)


klik hier voor het originele artikel