Berlage Saxophone Quartet & Jan Brokken
Vertelconcert Heimwee
Zondag 29 oktober 2023
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 15.00 uur
Toegangskaart € 21,50 (pinapparaat aanwezig)
Jeugd t/m 18 jaar gratis toegang

ROUTE BESTELLEN ACTUEEL

HEIMWEE

Het Berlage Saxophone Quartet brengt met schrijver en meesterverteller Jan Brokken een theatraal vertelconcert. Rode draad is het gevoel van heimwee, het verlangen naar de plek die voor hem als thuis voelt.
Niets is menselijker dan verlangen naar de verte. Vanmiddag draait alles om het grote heimwee; zoals de Russische componist Alexander Glazoenov dat voelde toen hij in 1934, twee jaar voor zijn dood, in Parijs zijn Saxofoonkwartet schreef en droomde van zijn geboortestad Sint-Petersburg. Zoals componist Aftab Darvishi kan verlangen naar haar vaderland Iran, dat ze verliet om in Nederland te studeren. Of juist het heimwee naar het verre en onbekende, iets dat Jan Brokken herkent in zijn verlangen naar het Nederlands-Indië van zijn voorouders.

Samen met het Berlage Saxophone Quartet verkent Brokken het heimwee in een melancholiek, theatraal vormgegeven vertelconcert.

Behalve melancholie is het vooral ook Franse veelkleurigheid à la Claude Debussy die Glazoenovs kwartet kenmerkt. Het is een van de eerste grote werken voor saxofoon, in de jaren dertig van de vorige eeuw nog een betrekkelijk nieuw instrument. Componiste Aftab Darvishi maakt al jaren indruk met haar oorspronkelijke, vaak theatraal getinte muziek. Haar nieuwste werk schreef ze speciaal voor het Berlagekwartet Arghavan getiteld . En György Ligeti had maar één snaar nodig, de laagste snaar van een altviool, om in Hora lunga een peilloze diepe klaagzang te laten klinken.

Teksten uit de boeken van Jan Brokken
De muziek wordt afgewisseld met teksten van Jan Brokken die voordraagt uit zijn boeken: Mijn kleine waanzin, een autobiografische schets van zijn jeugd, en De tuinen van Buitenzorg. Het tweede boek is gebaseerd op brieven die zijn moeder vanuit Indonesië schreef aan haar zus. Ook duikt hij aan de hand van zijn boek De gloed van Sint-Petersburg in het leven van Glazoenov.

Berlage Saxophone Quartet
, in 2008 opgericht en genoemd naar de studentenwoning Berlage Blok in Amsterdam, bestaat uit Lars Niederstrasser, sopraansaxofoon, Peter Vigh, altsaxofoon, Kirsten Niederstrasser, tenorsaxofoon en Eva van Grinsven, baritonsaxofoon. Ze werden gecoacht door onder anderen hun oud-docent Arno Bornkamp en leden van het Alban Berg Kwartet. De vier musici sleepten meerdere prijzen in de wacht. Onder andere werden ze in 2011 laureaat bij de Deutsche Musikwettbewerb in Berlijn. Daarnaast is het kwartet winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2013 (jury- en publieksprijs).
In 2015 ontving het de Kersjesprijs, de meest prestigieuze Nederlandse prijs op het gebied van kamermuziek. Naar de mening van het bestuur van het Kersjes Fonds spreidt het Berlage Saxophone Quartet grote vakmanschap ten toon. ‘De vier uitstekende musici hebben zich sinds 2008 ontwikkeld tot een ensemble van het allerhoogste niveau.’ In 2018 trad het Berlage kwartet op bij de KunstKring en maakte grote indruk op het publiek.
Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie, schreef onder andere De droevige kampioen, Mijn kleine waanzin en In het huis van de dichter. In 2019 hield hij een lezing in het Kulturhus over zijn leven en werk. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd.

berlagesaxophonequartet.com

Podcast met een inleidend praatje van Jan Brokken en Aftab Darvishi:
Luister naar de Podcast


klik hier voor het originele artikel