Zaterdag 3 oktober 2021
Theaterzaal Kulturhus – Aanvang 15.00 uur
Timora Rosler & Ketevan Sharumashvili
met werken van o.a. Rachmaninoff en Debussy
Prijs toegangskaart € 21,50
Jeugd t/m 18 jaar gratis
Verkoop uitsluitend via deze website

ROUTE BESTELLEN ACTUEEL

Timora Rosler (foto Jacha Bordon)

Een reis door de spannende eerste 15 jaar van de 20ste eeuw, in de koets van twee begaafde musiciennes, Timora Rosler en Ketevan Sharumashvili: deze celliste en pianiste gaan ons in oktober aanstaande hoogtepunten uit het cellorepertoire van die roerige periode uit de muziekgeschiedenis laten horen.

Wat ga je horen? Timora en Ketevan brengen onze muziekliefhebbers cellomuziek uit een hele spannende periode in de muziekgeschiedenis, namelijk de eerste 15 jaar van de 20ste eeuw. Componisten die in hun jeugd nog met hun voeten in de traditie van Brahms en Bruckner stonden, ontgonnen gaandeweg steeds meer nieuwe, avontuurlijke paden. En die paden gingen heel verschillende kanten op. Het programma voert ons door een deel van dat veelzijdige landschap.

Celliste Timora Rosler kent u misschien al: zij was al eerder te gast bij de KunstKring Ruurlo, namelijk met het Hexagon Ensemble in het programma ‘Dagboek van een cello’. Maartje van Weegen was daarbij de verteller. Timora heeft haar sporen al lang verdiend: ze is winnares van de Concertgebouw Vriendenkrans, waar de jury haar interpretaties roemde als “uitzonderlijk fascinerend”. Ook veroverde ze prijzen in Stuttgart en Israël, op de Internationale Bach Competitie in Leipzig en het Aspen Music Festival in de Verenigde Staten, wat haar concertreizen over de hele wereld opleverde.
Zie ook www.timorarosler.com

Ketevan Sharumashvili (foto Antoon Huizinga)

Pianiste Ketevan Sharumashvili, geprezen om haar eerlijke en krachtige spel, vestigde zich in 2017 definitief in ons land. Ze trok vanuit haar geboorteland Georgië via Hamburg naar Amsterdam om daar te studeren bij vermaard pianopedagoog Jan Wijn en is inmiddels zeer actief in het Nederlandse muziekleven. Ook zij heeft een kast vol met prijzen uit bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Duitsland en volgde masterclasses bij grootheden als Paul Badura-Skoda, Tamás Vásáry en Boris Berman.
Zie ook www.ketisharu.com

Meer informatie over het programma…

Ketevan Sharumashvili (foto Antoon Huizinga)

Timora Rosler (foto Jacha Bordon)

Ketevan Sharumashvili (foto Antoon Huizinga)

Meer informatie over het programma

De componist die ondanks de experimenteerdrift van zijn tijd toch zijn leven lang de traditie trouw bleef en daar tijdens zijn leven nogal eens om werd verguisd, is Serge Rachmaninoff. Van hem komt het pièce de résistance van het programma: zijn gloedvolle cellosonate, doordrenkt van de Russische ziel.
Ook Fritz Kreisler, beroemder als vioolvirtuoos dan als componist, hield het bij de traditie.
Frank Bridge daarentegen was zélf niet tevreden meer over zijn traditionelere stukken, maar moest accepteren dat zijn vroegste ‘Edwardiaanse’ werken het populairst zijn gebleven. Daaronder ook de Vier stukken voor cello en piano, nog in een vrij traditionele romantische stijl geschreven.

Nadia Boulanger is al wat avontuurlijker en experimenteert met tonaliteit. Deze componiste was een gezocht docente aan het Parijse conservatorium, en drukte een enorm stempel op de muziekwereld. Onder haar leerlingen waren namelijk Leonard Bernstein, Astor Piazzolla, Aaron Copland, Michel Legrand, Darius Milhaud, Quincy Jones, Burt Bacharach, Daniel Barenboim en Philip Glass.

Het meest gewaagde stuk op dit programma is dat van Claude Debussy. Het is een van zijn laatste werken en behoort tot de hoogtepunten uit het cellorepertoire. Debussy is op de toppen van zijn kunnen in dit werk en al experimenterend met oosters aandoende toonreeksen en dromerige gekleurde accoorden, neemt hij ons mee op en wandeling door een geheimzinnig, impressionistisch bos.


klik hier voor het originele artikel