Industrieel Erfgoed in Nederland
Spreker: Maria Driessen, kunsthistorica
Vrijdag 16 april 2021 (vervallen)
Theaterzaal Kulturhus – 19.30-21.30 uur
Toegangskaart € 10
Jeugd t/m 18 jaar gratis
Verkoop via deze website of aan de kassa
***Wegens corona uitgesteld, we zoeken nieuwe datum***

ROUTE BESTELLEN ACTUEEL

Spreker: Maria Driessen

Op zoek naar de diversiteit van het industrieel erfgoed maken we een toer door Nederland.
Maria Driessen zal op de haar bekende manier met veel enthousiasme haar kennis overdragen en ons laten genieten van de kunstschatten en de bijzondere bouwwerken die we nog steeds kunnen bewonderen.

De Van Nellefabriek in Rotterdam, het stoomgemaal Cruquius, mijnschachten in Zuid Limburg en de pakhuizen in Amsterdam.
Maar ook bruggen, sluizen, molens, boortorens en dergelijke kunnen onder de noemer van industrieel erfgoed vallen. Denk ook aan het Dru-industriepark te Ulft en Radio Kootwijk.
Particulieren gaven vaak aan dat voormalige industriële gebouwen en objecten voor verloedering en afbraak beschermd moesten worden en behouden moesten blijven, ook al omdat deze gebouwen een beeld gaven uit vervlogen tijden met andere bouwtechnieken en andere invalshoeken.

Deze gebouwen en vele andere zijn inmiddels iconen van de veelzijdige industrialisatie van Nederland. Door het hele land staan bouwwerken die herinneren aan de glorie van het industrieel tijdperk. De variatie in ontwerp is verrassend evenals de toepassing van materialen.
De functionaliteit weerhield de ontwerpers er niet van om een karakteristiek gebouw neer te zetten waardoor een plaats duidelijk gemarkeerd werd.
Inmiddels zijn de meeste gebouwen hun oorspronkelijk functie kwijt en getransformeerd tot industrieel erfgoed. In nogal wat gevallen heeft een dergelijk gebouw een andere bestemming
gekregen.
Er zijn in Nederland diverse stichtingen en verenigingen die zich inzetten voor het behoud van industrieel erfgoed.

Maria Driessen, kunsthistorica:
Na een universitaire studie geschiedenis en maatschappijleer geeft Maria jaren les in het onderwijs aan volwassenen en in het beroepsonderwijs. Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling als Maria zich inschrijft voor de studie kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Haar bachelor sluit zij af met een scriptie over Joseph Beuys. Voor haar master verdiept zij zich uitvoerig in Pearl Perlmuter. Haar masterscriptie wordt gepubliceerd in het blad “Raffia”, een uitgave van het Institute for Gender Studies.
Een bevlogen persoonlijke, enthousiasmerende benadering is kenmerkend voor Maria Driessen.

Toegangskaarten:
Toegangskaarten kunnen worden besteld via de blauwe knop bovenaan deze pagina, zodat wij weten hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aan de kassa zijn in verband met de Corona maatregelen géén toegangskaarten verkrijgbaar.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar lezingen@kunstkringruurlo.nl

Papierfabriek De Middelste Molen, Loenen

Van Nellefabriek Rotterdam – Foto: Gerard Drukker

Radio Kootwijk – Foto: Jaap de Bruin


klik hier voor het originele artikel