Exposeert schilderijen
9 oktober t/m 10 december 2020
Kulturhus Ruurlo
op werkdagen van 09.00-17.00 uur

route Actueel

Anneke Zwager woont in het buitengebied van Halle in de Achterhoek. Het is de agrarische omgeving met uitzichten en de stilte die haar zo treffen.

Vanuit haar woonkamer heeft ze een ruim uitzicht over het coulisselandschap met de akkers, de hakbosjes, de velden en de solitaire bomen. Elke dag is dat uitzicht anders. Vandaag licht, morgen donker en over drie maanden een ander seizoen. “Je kunt hier urenlang zitten en gewoon naar buiten kijken.
Dit uitzicht verveelt nooit”, zegt ze zelf.

Het zijn de stilte en de ruimte die haar raken en het natuurlijke licht-donker contrast. Dat is het onderwerp van haar schilderijen.

Haar fascinatie voor landschappen vindt zijn oorsprong in haar jeugd in de Haarlemmermeer. Vaak reed ze op haar fiets over de lange polderwegen, langs grote akkers.
En boven die akkers de luchten, grote luchten met donkere wolkenpartijen, blauwe luchten met witte wolken of het landschap geheel gehuld in de mist.
En altijd was er de stilte. Soms doorbroken door een landbouwmachine.
Die jarenlange ervaring van ruimte en stilte heeft haar blik gevormd. Haar schilderijen getuigen daarvan.

De laatste jaren schildert ze bij voorkeur en plein air: lekker naar buiten, even helemaal opgaan in het Achterhoekse landschap en dat op het doek zetten. Zo begint het altijd.
Soms wordt een schilderij later uitgewerkt in het atelier. Wat dan ontstaat, is een eigen vormgeving, een extrapolatie van de kenmerken van datzelfde landschap. En dan kan het zomaar bijna een abstract schilderij geworden zijn.

Vorig jaar kon zij op vakantie niet haar schilderspullen meenemen en besloot te gaan tekenen op de camping. In de winter daarna heeft ze de tekeningen uitgewerkt tot schilderijen. Het werd een serie met felgekleurde werken waarin typerende situaties van de camping worden getoond. Ook daar heerst weer de rust en de stilte. Stillevens met een tekenachtig karakter.

In deze expositie ziet u een selectie van haar werken vanaf 2012.

Haar werken worden zowel in Nederland als in het buitenland verkocht.
Wilt u meer zien van haar werk? Dat kan op www.annekezwager.nl
Reacties zijn welkom via annekezwager@gmail.com of via haar website.


klik hier voor het originele artikel